Šta je uzrok umora koji osećate?

Željni energije?

Štampaj

Da li se stalno osećate umorno i iznureno, pa čak i kad ste dovoljno spavali? Da li krivite svoj posao ili godine zbog toga?


Da li mislite da više ne možete da postignete onoliko stvari koliko ste mogli ranije? Da li se stalno osećate umorno i iznureno, pa čak i kad ste dovoljno spavali? Da li krivite svoj posao ili godine zbog toga? Da li mislite da više ne možete da postignete onoliko stvari koliko ste mogli ranije? Znate li uopšte odakle potiče sav taj umor koji osećate? Ljudi se često osećaju isto kao i vi. Danas čak postoji i oboljenje koje se naziva hronični umor. Postoje razna medicinska objašnjenja za to što osećate.


Ako dovoljno spavate noću odnosno ako spavate između sedam i devet sati dnevno a i dalje ste umorni, onda je vreme da posetite svog lekara i uradite neke testove kako bi otkrili uzrok svog umora. Ponekad je umor simptom nekog ozbiljnog oboljenja mada se, u većini slučajeva, radi o nečemu blagom što je lako rešiti i izlečiti.


Anemija može biti jedan od ovih razloga. Anemija je vodeći uzrok umora kod žena. Do nje dolazi kada tokom menstrualnog ciklusa žena gubi dosta krvi a sa njom i dosta hemoglobina. Hemoglobin je protein bogat gvožđem koji prenosi kiseonik iz pluća u ostale delove tela. Tako da ako imate manjak hemoglobina u organizmu, vaši organi i tkiva ne dobijaju dovoljno kiseonika zbog čega se vi osećate umorno. Drugi uzroci anemije mogu biti unutrašnje krvarenje, nedostatak gvožđa, folne kiseline ili vitamina B12. Da biste ustanovili da li imate anemiju, dovoljno je da uradite prost test krvi. Ako je imate, možete lako da je se rešite. Biće dovoljno da uzimate neke suplemente kao i da putem ishrane unosite dovoljno vitamina i minerala. Sa pravilnom terapijom, umor će nestati za najviše mesec dana.


Drugi po redu vodeći razlog umora je hipotireoza. Ako se osećate iznureno, lenjo a i pomalo depresivno, to može da bude znak smanjene funkcije štitne žlezde. Štitna žlezda je mala žlezda leptirastog oblika koja se nalazi pri dnu našeg vrata i ona kontroliše naš metabolizam. Do šezdesete godine života gotovo svaka peta žena boluje od hipotireoze a najčešće je u pitanju neko autoimuno oboljenje. Ona često bude prisutna godinama a da se ne leči jer simptome hipotireoze objašnjavamo na druge načine. Nju zapravo lako možemo da otkrijemo, samo treba da se proveri nivo T3 i T4 hormona u krvi. Primena sintetičkih hormona će nam brzo rešiti problem i umor će nestati kao rukom odnešen.


Infekcija urinarnog trakta takođe je jedan od važnih uzroka hroničnog umora. Zapravo, nekad je umor i jedini simptom ovog oboljenja. Ovo oboljenje uzrokuju bakterije koje pokupimo bilo sa neke prljave površine poput daske sa wc šolje ili od prljavih ruku. Polni odnos takođe može da bude razlog pojave ovog oboljenja jer na taj način bakterija stiže do uretre. Primena antibiotika može brzo popraviti stanje.


Što se drugih oboljenja tiče, apneja kao i razna srčana oboljenja mogu dovesti do pojave umora. Mnogi imaju apneju u snu a da to ne znaju. Ako imate apneju, vaš san je isprekidan što znači da se ne odmorite dovoljno preko noći. Nju uzrokuje opstrukcija gornjeg respiratornog sistema pa tako sem što se ne naspavate, ni ne dobijate dovoljno kiseonika tokom noći. Ako ne lečite apneju u snu, rizik od moždanog ili srčanog udara se povećava. Pravilna terapija kao i promena načina života i prestanak pušenja vam može dosta pomoći kod ovog oboljenja.

Takođe, ako imate neko srčano oboljenje, sigurno ćete osećati umor kao i bol u grudima. Najbolje je da kontaktirate svog lekara kako biste utvrdili o čemu se radi. Svako srčano oboljenje, ako se ne leči, može imati fatalne posledice.


Pored svega ovoga, unos prevelike količine kofeina kao i loša ishrana mogu biti jedan od uzroka hroničnog umora. Ako ste sve ispitali i saznali da vaš organizam funkcioniše kako treba a i dalje ste umorni, to je znak da morate da promenite svoje navike i okrenete se zdravijem načinu života. Nije bitno samo koliko spavate već i kada odlazite u krevet.

Smanjite unos kofeina, prestanite da pušite, hranite se zdravije, bavite se nekom fizičkom aktivnošću i imaćete dosta energije za svaki posao ili zadatak koji vas očekuje.

Ključne reči: umor, zdravlje, ishrana

Vaš utisak 4.0

Komentari

Dodaj komentar.


Facebook komentari

Niste uneli e-mail adresu!