a b c č ć d đ e f g h i j k l lj m n nj o p r s š t u v z ž

Ciroza jetre c

Pošalji Štampaj


Definicija: Ciroza je hronično oboljenje jetre gde se stvaraju ožiljci na jetri koja postepeno gubi svoju funkciju. To je zapravo bolest kod koje se zdravo tkivo jetre zamenjuje vezivnim tkivom. Jetra je organ koji se nalazi u gornjem delu abdomena i obavlja važne funkcije poput detoksikacije organizma, prečišćavanja krvi i proizvodnje vitalnih hranljivih materija. Kod ciroze se ove funkcije smanjuju i čitav organizam je ugrožen. Ako je u pitanju blaži oblik, jetra može sama da se regeneriše, dok je kod većih oštećenja neophodna transplantacija. Reč „ciroza“ je grčkog porekla, od reči Cirros što znači „žuto“, a ukazuje na boju obolele jetre.
Simptomi: Simptomi ciroze jetre često izostaju sve dok ne dođe do većih oštećenja. Kada se pojave, najčešći simptomi su umor, krvarenje, pojavljivanje modrica, nagomilavanje tečnosti u abdomenu, gubitak apetita, otok u nogama, gubitak težine i tako dalje. Ako kod sebe primetite bilo kakve simptome koji vas brinu, zakažite pregled kod svog lekara.
Uzroci: Cirozu uzrokuju ožiljci na jetri koji nastaju godinama. Svaki put kad se deo jetre ošteti, ona pokušava da se regeneriše i u tom procesu nastaju ožiljci. Kako se broj ožiljaka povećava, jetri postaje sve teže da funkcioniše kako treba, a kada dođe do ciroze, jetra prestaje da obavlja svoju funkciju. Brojni su uzroci propadanja jetre: alkoholizam, cistična fibroza, hepatitis B i C, hemokromatoza, autoimuni hepatitis, problemi sa žučnom kesom i drugi.
Faktori rizika: Istorija bolesti, česte infekcije, razna medicinska oboljenja poput dijabetesa, hepatitisa B i C, bolest koronarnih arterija, prekomerna upotreba alkohola i gojaznost jesu neki od faktora koji nas mogu izložiti riziku od dobijanja ciroze jetre.Simptomi: gubitak težine, gubitak apetita, umor, hronično oboljenje jetre, krvarenje, pojavljivanje modrica, nagomilavanje tečnosti u abdomenu, otok u nogama,

Materijal koji se objavljuje na mandarina.rs ima za namenu pružanje informacija, saveta i podrške. Materijal nije zamena za profesionalnu medicinsku dijagnozu i lečenje.

Niste uneli e-mail adresu!